Menu
  • 当前位置:A963设计网> 作品分类 > 室内设计 > 商业空间 > 芒果建筑作品
    香蕉咖啡馆
    2756 2021-02-09T00:40:41 11 [推荐]
    设计师: 芒果建筑
    作品类别:商业空间
    香蕉咖啡馆说明:

    香蕉咖啡位于浙江杭州钱江新城核心区块附近的老旧社区之中,这个社区看起来普通、拥挤,充满了市井气息。设计师试图用强烈的造型语言打破原社区的平静,对原来的市井状态制造一次冲突。也是预示工业革命对于原本平静的人类发展历程的一次巨大冲击和强力快进。

    Located in a common, crowded and old community full of marketplace atmosphere, Banana Coffee is nearby the core block of Qianjiang New Town, Hangzhou. The designer tried to break the tranquility of the community with strong modelling language and create a dispute against the original marketplace status, which indicates that the industrial revolution has brought a strong impact and great fast forward to the originally quiet human development history.

     

    该项目面积约60平米,设计强调“动静分合”的概念,即五片曲面钢板以动态方式插入建筑内部,并模糊室外与室内的边界。设计师将其设想为坠落的飞机残骸,打破了原本固化的社区生活状态。它们以解构支离方式存在,成为整个设计的核心视觉点。座位区围绕着它们进行布局,每个顾客在品尝咖啡的同时,可以通过不同角度关注到艺术装置的不同形态,从而保持视觉互动与审美趣味。

    Covering an area of 60 square meters, the project emphasized the concept of dynamic and static separation and combination, namely, five curved steel plates are inserted into the building in a dynamic manner, and the boundary between indoor and outdoor is blurred. The designer imagined it as the wreckage of a fallen plane, which broke the inherent living condition of the community. In a way of deconstruction and fragmentation, they became the core visual point of the whole design. Seats were arranged around them, so that audiences could observe the different forms of the artistic installations from different angles while tasting coffee, and the visual interaction and aesthetic taste could be kept.

     

    在施工之中,五片巨大异形的不锈钢装置无疑带来了巨大挑战。为了让工艺最大程度还原最初的设计想法,设计师花费大量的时间在工厂沟通并解决问题。首先,他们在工厂搭建了场地一比一的模型,确保每一片装置的造型最后一次成型。然后是在模型中实验搭建,减少了在现场施工中带来无法预计的困难。最后,由于施工现场无法进行大规模的切割和焊接,也为了保证不打扰周边的居民,因此都选在了晚上施工和组装。

    In construction, five huge shaped stainless-steel installations bring a challenge undoubtedly. In order to restore the original design idea to the largest extent, the designer spent a lot of time in communicating with the plant and solving problems. In the first place, they constructed a model of the same-size ratio in the plant, ensuring the one-off molding of each installation. Then, through the experimental construction, the unpredictable difficulties were reduced in the on-site construction. At the end, because the large-sized cutting and welding couldn’t be realized on the construction site, the designer made construction and assembly at night, so as to protect the surrounding residents from being disturbed.

     

    原本完整的金属板经过挤压,被裁切成5片形态各异的造型。其中,3片曲面金属板被安排在入口处,包裹原建筑门头,以吸引来来往往的人群注目。入口左侧的隔墙被处理成三圆合一的镜子,成为每个到店顾客的打卡点,以满足他们的线上社交诉求。

    The originally complete metal plate was cut into five different shapes after extrusion. Among them, three curved metal plates covered with the storefront signboards of the original building were arranged at the entrance, so as to attract the passersby. The partition on the left of the entrance was transformed into a mirror integrating three circles, which became the clock-in point for every customer and met their online social demands.

     

    在座椅的设计上,设计师摒弃了不必要的造型和材料叠加,简单的几何造型在精准比例的控制下,展现出了强有力的力量感。户外庭院的座位和只能放一杯咖啡的茶几,让顾客落座后更加关注产品本身。过道之间的椭圆椅子,其吸音棉材质与周边不锈钢的质感和光泽产生了强烈的视觉冲突。中部吧台被横向切开,区隔让顾客行为动静分合。自助台更像是一个黑匣子,吸附在长桌上,强调了它的存在。

    With regard to the design of chairs and tables, the designer abandoned the unnecessary overlays of shapes and materials; while accurately controlling the proportion of geometric modeling, the strong sense of power was showed. With the seats and tea tables which can afford a cup of coffee in the outdoor courtyard, customers can pay more attention to products after sitting down. The oval chairs in the hallway form a strong visual conflict with the surrounding stainless-steel texture and luster due to its sound-absorbing cotton texture. The bar counter in the middle was cut transversely, so as to realize the dynamic and static separation and combination. The self-service table sticks to the long table like a black box, emphasizing its existence.

     

     

    设计年鉴文字:

    Text of design yearbook

    香蕉咖啡馆的设计是设计师对当下青年社交状态的一次探索,并试图通过空间形态表达个性与意志 。空间的设计主体是五片太空铝材的大型装置,设计师将其用动态的方式来组合和叠加,连接室外与室内的关系。它们被设想成为一架跌落在社区里的失事的飞机,留下大片残骸碎片。通过结构、重组以及抽象化的艺术处理,飞机的躯体作为建筑语言呈现出来。

    For the design of Banana Coffee, the designer explored the social state of the youth and tried to express individuality and will through spatial forms. The main body of the space is five large-sized installations made of space aluminum, which connects indoor with outdoor after being combined and overlaid in a dynamic way by the designer. Besides, they were imagined as an airplane fallen in the community and leaving massive wreckage. Through the artistic processing of structure, reorganization and abstraction, the body of the plane was presented as an architectural language.

    免责声明:A963设计网作品由网站注册会员发表,本网站对其作品的版权未作证实,对作品的原创性、真实性不作保证,也不承担由此产生的法律责任。未经本网站及作者授权,请勿转载。如对作品版权有疑议,请及时与我们电话联系:0755-83869208 QQ:4000168963
    本文作品源自:
  • 芒果建筑
  • 北京
  • 需要优质装修设计服务吗? 委托设计

    芒果建筑设计作品集

    更多>>

    相关设计作品

    更多>>