Menu
  • 当前位置:A963设计网> 作品分类 > 室内设计 > 运动场所 > 王振飞作品
    万国体育中心
    19133 2017-08-19T08:56:35 23 [精品]
    设计师: 王振飞
    作品类别:运动场所
    万国体育中心说明:

    大型活动如奥林匹克运动会,世博会等的“赛后利用”问题一直是个焦点,2010年上海世博会后,很多场馆被成功改造成了其他功能,如博物馆,美术馆,餐厅等。非洲联合馆被闲置了6年,为了场馆的再利用同时激活社区,政府和“万国体育”一起于2016年将其改造成万国体育中心,设计及建造仅用时7个月。

    ”万国体育“请建筑师将其改造成35000平米的城市体育综合体,这一新生的建筑类型包含击剑区,游泳区,篮球区,赛事区·,健身房,综合多功能运动环道,餐饮休闲区,体育用品商店,超市等等。是一个综合的运动中心,而各区域之间的相互关系也成为设计的重点,设计师创造性地引入600米多功能运动环道,将各功能相连,环道可作为自行车,轮滑等的运动场地,同时建立与各主要功能区间的视觉联系

    建筑师使用颜色为各功能区创造自己的个性,增加可识别性。

    环保因素也被重点考虑,使用可回收的钢结构来加建二层空间及环道空间,立面增加大量窗户以利于天然采光和自然通风。保留原有天窗以利于通风采光。

    在立面上黏贴可更换的薄膜以利于”万国体育“每年更换立面形象。

    建成后,万国体育中心吸引了大量不同年龄的使用者和参观者,为社区的激活做出了贡献,成为赛后利用的成功案例

     

     

    After the 2010 World Expo in Shanghai, the African joint pavilion was left over for 6 years before it was turned into “The Vango Sports Center“ in 2016.  In order to reuse the pavilion and activate the neighborhood, the government together with VANGO SPORTS initiated the project, which took only 7 months from design to completion.

    The  "after use" issue is always a big issue for events like World Expo, Olympic Games and etc. Since 2010,many pavilions around have been successfully activated by the government and other parties ,  converted into museums, Gyms, restaurants, and other facilities.

    The client VANGO SPORTS asked the architects to design an 35000 square meter indoor sports complex consist of fencing halls, swimming pool, basketball fields, multifunctional competition hall, Gym, restaurants, cafe, shops and etc., For this new building typology in China, the biggest challenge is not just how to fit everything in the pavilion but also remain good connection among them.

    The architect creatively brought a key element into the design ---  a 600 meters long sky cycling track, it provides a popular function at the same time offers an exciting connection between all the  main spaces. While cycling, you will have an exciting visual connection from 7 meters high to the fencing halls, swimming pool, basketball fields, leisure area and etc. which gives you an interesting experience for the whole sports complex. The ring space can also  be used as other functions such as roller-skating and etc. An Athletics track was also introduced on the first floor which acts as connecting element as well as circulation space.

    Another key issue is the color.  By applying different color on different functions , it gives an clear identity for the unique space.

    Architects try to make the building more  sustainable, steel structure was used to add the second floor  and the cycling track, more windows were added on the facade to increase natural ventilation. skylights were kept to get natural light and etc.

    An easy changing foil was applied on the facade, the client want to change it maybe once a year to have new appearance and give the city a pleasant surprise.

    After completion, the sports center attracts thousands of people in different age, activated the neighborhood,  the indoor sports complex provides facilities helping meet the public’s diversified demands.  It gives a successful example for the after use of the big events facilities such as World Expo.

    外景

    外景

    区位

    区位

    改造前

    改造前

    免责声明:A963设计网作品由网站注册会员发表,本网站对其作品的版权未作证实,对作品的原创性、真实性不作保证,也不承担由此产生的法律责任。未经本网站及作者授权,请勿转载。如对作品版权有疑议,请及时与我们电话联系:4000-168-963 QQ:4000168963
    本文作品源自:
  • 王振飞
  • 北京
  • 需要优质装修设计服务吗? 委托设计

    相关设计作品

    更多>>